ÖncekiSonraki
Sosyal Manşet
  • DİĞER GALERİLER
  • TÜMÜNÜ GÖSTER
  • TAM EKRAN YAP

Yerli ve sağlıklı sandığımız 8 besin

Yerli ve sağlıklı sandığımız 8 besin galerisi resim 1
Foto Galeri» GÜNCEL

Sağlıklı ve temiz gıda üretiminin kalitesindeki düşüşle birlikte, yediklerimizle ilgili endişelerimiz de gittikçe artıyor. İşlemden geçmemiş ve kimyasallardan uzak yetiştirilmiş anlamına gelen temiz gıda kavramı, ne yazık ki onu büyük oranda kaybettikten sonra hayatımıza girdi. Türkiye'de piyasalara giren yerli sandığımız yabancı besinleri ve GDO'lu 8 besini inceleyen Gıda Teknikeri ve Diyetisyen Yunus Kapar, her gün yediğimiz şeyleri bir kez daha sorgulamamızı öğütlüyor.

AZ MALİYET, ÇOK ÜRETİM

Sağlık açısından faydalı olduğu düşünülen birçok besinin perde arkasında yatan tehlikeleri Kapar, şöyle özetledi: “Bildiğiniz üzere gıda endüstrisi gittikçe büyüyen ve gelişen bir sektör ve gittikçe daha az maliyet ile daha çok üretim yapabilmek adına çoğu zaman maliyeti kısıp daha az sağlıklı ürünler üretebiliyorlar. Dev fabrikalar kuruluyor ve devasa boyutlarda hammadde işlenip piyasaya sürülüyor. Gıda Endüstrisi ve yaşam standartları geliştikçe sağlığımız tehlikeye girebiliyor.

 

20 YILDA 71 KAT ARTTI

1996 yılında dünya ticaretine hızlı bir şekilde giren “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO)” kendisi ile birlikte bir çok tartışmaları da birlikte getirdi. Genetiği değiştirilmiş ürün endüstrisi artarak yaygınlaştı. Dünyada GDO'lu ürünlerin ekim alanı 1996'da 1,7 milyon hektar iken 2000 yılında 44,2 milyon hektara çıkmıştır. 23 ülkede yapılan bir araştırmada ise 2007 yılındaki ekim alanı toplam 143 milyon hektar olduğu belirtilmiştir.

Marketlerimizde pazarlarımızda dolayısıyla mutfağımızda bulunan besinler hakkında tüketicilerin eksik bildikleri konulara ışık tutalım dedik;

1) Bademin standart boyutu olmaz, standart görüntü varsa sorun var

 

(Yerli Badem)=Standart boyutları yoktur. (ABD Bademi)=Standart görüntüye sahip aynı boyutta
Sizden ricam, badem almaya gittiğinizde satıcıya “bana yerli badem verebilir misiniz?” diye sormanız. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanların alacakları cevap şudur: “yok ki”. Evet, aynen öyle. Yerli badem üretimimiz tüketimimize göre neredeyse yok denecek kadar az. Zaten üretilen daha tazeyken neredeyse çağla olarak tuza bandırılıp tüketiliyor.

Resimlerde gördüğünüz bademlerin soldaki olanı topraklarımızda yetişen yerli bademdir, hiçbiri aynı boyutta değildir bazıları kabuğundan ayrılırken kırılabilir çünkü kabuğu doğası gereği insan eliyle kırılabilen bir kabuk değil çekiç yardımıyla veya sert bir cisimle kırıldığından yarıklar mevcut olabilir. En önemlisi arasında bazen acımtırak olan acı bademe denk gelebilirsiniz. Amerikan bademinde ise standart boyuta sahip bademler sizleri görüntüleri ile cezbetmekle kalmıyor çok çabuk kırılabilen bir kabuğa sahipler. 5 yaşındaki bir çocuk dahi iki parmağını kullanarak rahatlıkla kırabilir ve en ilginci hiç acısına denk gelmezsiniz rahat rahat son tanesine kadar tüketebilirsiniz çünkü hepsi tatlıdır.

30 Mayıs 2016 Pazartesi 15:48
1 / 8