Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası için zorla boşaltma kararı alındı. Beşiktaş Kaymakamlığı yolladığı tebligatta bu sabah binanın boşaltılmasını istedi.
Karara tepki gösteren TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yaptığı açıklamada, "Hukuki süreç devam ederken 24 saati dahi bulmayan sürede tahliye için yapılan bir tebligat Mimarlar Odası’nın hukukun üstünlüğünü sağlama doğrultusunda aklın ve bilimin rehberliğinde kamu ve toplum yararına verdiği mücadeleye karşı bir intikam operasyonudur. Hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi, sorumluların yargılanması için her türlü hukuksal başvuruyu yapacağımızı, siyasallaşan yargı sürecini deşifre edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız" dedi.
Mimarlar Odası Yıldız binasını zorla tahliye etmek isteyen polis, içeride bekleyen aralarında Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Muhçu'nun olduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Gözaltına alınan isimler şöyle:
Cem Tüzün
Ali Hacıalioğlu
Metin Karadağ
Eyüp Muhcu
Can Atalay
Hilmi Etikan
Mücella Cansu Yapıcı
Sinan Omacan
Zeki Arslan
Nihat Uçukoğlu
Mürsel Selçuk
Hasan Fener
Yasemin Dura
Ersin Kiriş
GÖZALTINA ALINANLAR İSTANBUL EMNİYETİ'NE GÖTÜRÜLÜYOR
Gözaltına alınanlar Bayrampaşa Devlet Hastanesi'ne ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülecek.
NE OLMUŞTU?
2002 yılından bu yana Mimarlar Odası'nda bulunan bina, Kültür Bakanlığı'yla yapılan protokol gereği 49 yıllığına Mimarlar Odası'na devredilmişti. Ancak bakanlık, Aralık ayında protokolün tek taraflı olarak iptal edildiğini duyurmuştu. Buna karşın dava açılmış, İstanbul 12. İdare Mahkemesi de Mimarlar Odası'nı haklı bulmuştu. İstanbul Bölge İdaresi'nin bakanlık lehine karar vermesi üzerine "boşaltma tebligatı" yollandığı anlaşıldı.
Hukuki süreç devam ederken tebligat yollanması ve tarih olarak ise 31 Mayıs'ın seçilmesi Haziran Direnişi'nin en görkemli günü olan 31 Mayıs'ın intikamının alınmak istendiği yorumlarına neden oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.