• BIST 4.943,18
    • Altın 1209.506
    • Dolar 19.1351
    • Euro 20.7504
    • İstanbul 3 °C
    • Ankara -1 °C
    • İzmir 7 °C

    MHP'den CHP'yi yeren, AKP'yi aklayan fire açıklaması

    MHP'den CHP'yi yeren, AKP'yi aklayan fire açıklaması
    MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda açıklama yaptı.
    Yalçın, yaptığı açıklamada, "Biz dokunulmazlıklar  konusunda programımıza ne yazdıysak 7 Haziran ya da 1 Kasım öncesi vatandaşa bu  konuda neyi ifade edip söz verdiysek aynı noktadayız. Görüş ve düşüncelerimizde  herhangi bir değişiklik yok, yasama ve denetleme yetkisinin dışındaki bütün  dokunulmazlıkların kaldırılması şeklindedir" dedi.
     
     Bu konuda grup kararı alınmamış olmasına rağmen tutarlı bir duruş  sergilediklerini vurgulayan Yalçın, şöyle devam etti:
     
      "Yaptığımız açıklamalara ve parti programımıza sadık kaldık ve bu  oylamalar sırasında dikkat edilirse 40 kişilik grubumuzun hepsi katıldı, fire  vermeksizin ‘evet’ oyu verdi. Bir grup kararı almadık, niye bu kadar birlikte  hareket ettik? Çünkü bu arkadaşlarımızın tümü parti programını bilen insanlar.  Zaten aynı sözleri sahada seçim sürecinde halkımıza vermiş insanlar. Dolayısıyla  orada herkes sözünü yerine getirdi.
     
    Sonuç, belirli bazı siyasi partiler için vahim bir sonuç, neden; CHP  kamuoyuna açıklama yapıyor, CHP lideri Sayın Kılıçdaroğlu, ‘Evet’ oyu vereceğiz  diyor, neredeyse komple ‘hayır’ oyu çıkıyor. AKP’den verilen firelerin de cüzi  olduğunu görebiliyoruz ya da anlayabiliyoruz. Dolayısıyla ortaya HDP’nin  önderliğini yaptığı bir sol blok çıkıyor. CHP, HDP’lileşmiş veya CHP, HDP’nin  kuyruğuna takıldı, arka bahçesi değil de ön bahçesi oldu ve birlikte hareket  etmek suretiyle 367’nin çıkmamasını sağladılar, bunu başardılar. Referandum  aralığında görülüyor."
     
      Yalçın, cuma günü yapılacak oylamada nasıl bir sonucun çıkacağını  öngöremediklerini belirterek, "Burada tedbir alması gereken siyasi partilerden  birisi de iktidar partisiydi. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu  bu durum karşısında zor  bir duruma düşecek, bu sonucun hesabını vereceklerden birisi de O’dur.  Çünkü  neticede HDP’yi başarılı kılmışlardır bu sonuçla birlikte ama bunun hesabını  verecek olan, yani siyaseten bu sonuca katlanması gereken veya açıklama yapması  gereken kişi Sayın Kılıçdaroğlu’dur.
     
    Cuma günü iktidar partisi gayret sarf edip bazı milletvekillerini ikna  etmek yoluyla 367’nin geçmesini sağlar mı bilmem, bunu bugünden kestirmek zor,  ihtimallerden biri budur, bunun dışındaki ihtimal referanduma kalacağı  şeklindedir. MHP, dokunulmazlıkların kaldırılması yönüne sıfır fire verdi, yine  sıfır fire verecek."  ifadesini kullandı.
     
    Dokunulmazlık oylaması
     
    TBMM Genel Kurulunda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği  teklifinin birinci turu tamamlandı. Görüşmelerin ardından yapılan 3 gizli  oylamada teklifin maddelerine geçilmesi 348, 1. maddesi 350, 2. maddesi ise 357  oyla kabul edildi. Teklif, kabul edilmesi için gerekli beşte üç çoğunluk olan  330'u aşarken, 330-366 olan referandum aralığında oy aldı.
     
    Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının  kaldırılmasının yolunu açacak olan anayasa değişikliği için 20 Mayıs Cuma günü  yapılacak ikinci tura belirleyici olacak.
     
      Genel Kurul cuma günü saat 10.00'da toplanacak ve oylamaların bitimine  kadar çalışmalarını sürdürecek. Bu turda teklifin tümü ve maddeleri üzerinde  konuşma yapılmayacak, ancak varsa maddeler üzerinde değişiklik önergeleri ele  alınacak.
     
     Genel Kurulda, ikinci turda da 3 gizli oylama yapılacak. 1. ve 2.  maddelerin ardından teklifin tümü oylanacak. Teklif, referandum aralığının alt  sınırı olan 330'dan az oy alırsa düşecek.
     
    330-366 aralığında oy çıkması halinde değişiklik teklifinin  Cumhurbaşkanı tarafından referanduma götürülmesi zorunlu. Teklifin 367 ve  üzerinde "kabul" oyu alması  durumunda Cumhurbaşkanı'nın önünde, değişikliği halk  oyuna sunma, doğrudan onaylama veya anayasaya aykırı bularak Meclise iade etme  seçenekleri bulunuyor.
     
    Anayasa değişikliği teklifi, hakkında dosya bulunan milletvekillerini  ilgilendiriyor. Mecliste halen 138 milletvekili hakkında 667 dokunulmazlık  dosyası bulunuyor. Ancak, teklif yasalaşıncaya kadar sayı değişebilir. Dosyası bulunan 138 milletvekilinin 27'si AK Parti, 51'i CHP, 50'si HDP, 9'u MHP milletvekili ve Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka.
    • Yorumlar 0
    • Facebook Yorumları 0
      UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
      Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
      Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Sosyal Manşet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : [email protected] | Haber Scripti: CM Bilişim