Ankara Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Levent GÖK, Başbakan DAVUTOĞLU'na; "Ulus ve civarındaki acele kamulaştırma kararı uyarınca kaç bina yıkılmıştır? Bu acele kamulaştırma kararından geri dönülmesi için Bakanlar Kurulununda yeni bir karar alacak mısınız?" diye sordu.
Önergesinde; "Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nce Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma Islah İmar Planı’nın iptaline yol açan 14 Ocak 2005 tarihindeki kararla Akbank/Eski Lozan Palas/1920-1930, Türk Vakıfları Araştırma Merkezi/İlk Etibank/1935, Ankara Hali /1937, Ankara Belediyesi/Belediye Ticaret Evi/1947, Ulus Meydanı İş Hanı/1954, Modern Çarşı/1947, Anafartalar Çarşısı/1967 Ulus Meydanı, çarşı ve binaları/1967 yıkılma olasılığı yüksek yapılar olarak öne çıkmış bulunmaktadır.
Bu çok katmanlı yapılar, Ulus ve civarı olarak sadece fiziksel görünüşleriyle değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik, kültürel süreçleri ifade eden düzenlemeler olarak ele alındığında bu yapıların korunmasının kaçınılmazlığı ortaya çıkmaktadır." değerlendirmesini yapan Levent GÖK, Ulus ve civarında esnafı ve vatandaşları tedirgin eden acele kamulaştırma kararının uygulanmasının telafisi güç sonuçlar doğuracağına işaret ederek karardan geri dönülmesini istedi.
Levent GÖK'ün, Başbakan Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesi şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim. 22.04.2016
Levent GÖK
Ankara Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili
Resmi Gazetenin 07.09.2005 tarihli ve 25929 sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun 15.07.2005 tarihli 5366 Sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun uyarınca, 2005/9289 sayı 08.08.2005 tarihinde Ankara Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı kararı yürürlüğe konmuş olduğundan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı için Koruma Amaçlı İmar Planı ve Yenileme Projelerinin hazırlanması adı altında bazı idari işlemler başlatılmıştır.
Başkent Ankara için kentsel dokusu, tarihsel, kültürel duruşuyla hayati önem taşıyan Ulus ve civarı bu işlemlerin odağında yer almıştır.
Meslek Odalarının yargıya taşıdığı Ankara Büyükşehir Belediyesi uygulamaları yıllarca Ankara gündemini belirlemiştir.
Kültürel kimliğin ve Kent belleğinin belirgin özelliklerini taşıyan Ulus Meydanı ve çevresindeki yapılar sürekli tehdit altında bulunmuştur.
Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma-Islah İmar Planı ile aynı kurulun 9280 sayılı kararı ile uygun bulunan Ankara Eski Kent Dokusunun Planlanması, Sağlıklaştırılması ve Koruması Projesinin plan onama sınırları, “yenileme alan sınırı” olarak kabul edilmiş ve bu sınır Bakanlar Kurulu’nun 2005/9289 sayı ve 08.08.2005 tarihli kararı ile kabul edilmiştir.
En son olarak 06.07.2015 Ulus ve civarındaki birçok alanın Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından acele kamulaştırılması Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılmıştır.
Yenileme Alanı Projesi adı altındaki Özel Proje Alanları Hacıbayram Camisi ve Meydan Düzenleme Alanını, Taşhan Kapalı Çarşı Alanını, Millet Çarşısını, Perakende Ticaret Hali, Minibüs Terminali ve çok katlı otopark alanını, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Kültürel Tesis Alanını, Roma Hamamı Arkeolojik Gezi Parkını, Bent Deresi Tarihi Rekreasyon Alanını, Ulus İş Hanını, 2576 ve 5869 no’lu adaların bulunduğu alanları, Akkale Müzesi ve Çevresini ifade etmektedir.
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nce Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma Islah İmar Planı’nın iptaline yol açan 14 Ocak 2005 tarihindeki kararla Akbank/Eski Lozan Palas/1920-1930, Türk Vakıfları Araştırma Merkezi/İlk Etibank/1935, Ankara Hali /1937, Ankara Belediyesi/Belediye Ticaret Evi/1947, Ulus Meydanı İş Hanı/1954, Modern Çarşı/1947, Anafartalar Çarşısı/1967 Ulus Meydanı, çarşı ve binaları/1967 yıkılma olasılığı yüksek yapılar olarak öne çıkmış bulunmaktadır.
Bu çok katmanlı yapılar, Ulus ve civarı olarak sadece fiziksel görünüşleriyle değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik, kültürel süreçleri ifade eden düzenlemeler olarak ele alındığında bu yapıların korunmasının kaçınılmazlığı ortaya çıkmaktadır.
Bu bağlamda;
1-TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odasının diğer bileşenlerin de omuz vermesiyle uygulamaların Ulus ve civarına zarar vermesini önlemeye dönük dava süreci yaşanmaktayken bölge ile ilgili olarak alınan “Acele Kamulaştırma Kararı” nın “Yurt Savunması “ ile ilgisi nedir?
2-Ulus ve civarındaki anılan bu yapılar bakımından “Acele Kamulaştırma Kararı” nı gerektiren hangi olağanüstü durum vardır?
3-Ulus ve civarında Acele Kamulaştırma yapılmaması halinde ne gibi sakıncalar doğabileceği hesaplanmıştır ki olağan kamulaştırma yolu tercih edilmemiştir?
4-Ortada bir Seferberlik ve savaş hali bulunmadığına göre, Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu’nun uygulanacağı bir yurt savunması söz konusu değilken, “Acele Kamulaştırma Kararı” nın açıklanmayan bir başka gerekçesi var mıdır? Varsa nedir? Açıklar mısınız?
5-Ulus olarak içinden geçmekte olduğumuz bunalımlı sürecin atlatılması için atılacak adımlar, savaş ve seferberlik hali yaşamadığımız ve olağanüstü hal içinde bulunmadığımız halde “Ulus semti için alınan Acele Kamulaştırma Kararı”nda neden ısrar edilmiştir?
6-Ulus ve civarı için alınan Acele Kamulaştırma Kararının uygulanması halinde yıkılması söz konusu yapılar nedeniyle etkilenerek işsiz kalacak esnaf, kiracı ve çalışan sayısı nedir? Doğacak sosyal sorunlar gereğince tartışılmış mıdır?
7-Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ve İçişleri Bakanlığı’nın “Acele Kamulaştırma” taleplerini içeren yazılarındaki gerekçeler nelerdir?
8-Bakanlar Kurulu’nun “acelecilik” gerekçesini açıklayacak mısınız?
9-Bugün itibariyle yıkımına başlanmış, yıkımı süren kaç yapı vardır? Bu yapılar hangileridir Yapı maliki tapu kayıtlarına göre kimdir, hangi kurumdur?
10-Kentin belleğini, çevresel duyarlılığını dumura uğratacak bu acele kamulaştırma kararını kentin tarihine saygı gereği bir kez daha gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.