• BIST 5.031,98
    • Altın 1211.438
    • Dolar 19.0481
    • Euro 20.4952
    • İstanbul 9 °C
    • Ankara 2 °C
    • İzmir 9 °C

    Çatı adaydan hanedana maaş teklifi

    Çatı adaydan hanedana maaş teklifi
    MHP, bazı Osmanlı Hanedanı mensuplarının geçim sıkıntısı çektiğini belirterek Meclis'e, Osmanlı Hanedanı mensuplarına maaş bağlanması teklifi sundu.

    TBMM’ye Osmanlı Hanedanı mensuplarına maaş bağlanması, çocuklarına ise yurt ve burs sağlanmasına ilişkin bir yasa teklifi sunan MHP, bazı hanedan mensuplarının geçim sıkıntısı çektiğine vurgu yaptı. CHP, MHP, DP, DSP ve BTP’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu ve MHP’li Mustafa Kalaycı tarafından hazırlanan teklifte belirtilen miktarın şu anda 8 bin 218 lira olan Başbakanlık Müsteşarı maaşına eşit olması dikkat çekiyor. Temmuz ayında bu maaş 9 bin 147 liraya çıkacak.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, DSP Genel Başkanı Masum Türker ve BTP Genel Başkanı Haydar Baş çatı adayları Ekmeleddin İhsanoğlu’nu açıklarken bu pozu vermişlerdi.

    “ECDAD YADİGARINA MUTLAKA SAHİP ÇIKILMALI”

    MHP Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve Mustafa Kalaycı tarafından hazırlanarak TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifinde, Osmanlı Hanedanı mensuplarının uzun süre vatanlarına bağlı ve asaletlerine yakışır şekilde yaşadıkları ancak bazılarının geçim sıkıntısı çektiği, hatta kıt kanaat geçindikleri vurgulandı. Hanedan mensuplarının, 1924′teki ihraçlarından sonra çeşitli tarihlerde Türkiye’ye dönme ve vatandaşlık haklarını aldıkları kaydedilen gerekçede “Ecdat yadigârına mutlaka sahip çıkılmalı” denildi.

    Teklifte Türkiye veya başka ülkelerdeki hanedan mensuplarının kimler olduğunu tespit etmek üzere bir komisyon kurulması; komisyonun olası suistimallere karşı işlemleri, hanedan torunlarının takibini yapan “hanedan reisi” ile yürütmesi öngörüldü.

    Habertürk’ün haberine göre teklif; hanedandan geliri olmayan ya da aylık geliri Başbakanlık Müsteşarı’nın maaşının altında olanlara, başvurmaları halinde yaklaşık 10 bin lira dolayındaki bir tutara kadar maaş bağlanmasını düzenliyor. Hanedan üyelerinin sağlık- cenaze masraflarının karşılanması, çocuklarının Türkiye’de okumaları halinde, yurt ve burslardan faydalanması da düzenlemede yer aldı.

    YAKLAŞIK 10 KİŞİ

    Teklif sahiplerinden Mustafa Kalaycı, “Teklife sadece iktidar değil muhalefetten de destek gelir diye bekliyoruz. Çünkü bunlar bizim için ecdad yadigârı. Türkiye aleyhine tek cümle etmemişler. Ülkelerine sahip çıkmışlar. Saygın hayat sürmüşler. Bunlar içinde yaklaşık 10 kişinin geçim sıkıntısı çektiği belirtiliyor. Türkiye bu kadar Suriyeliye bakıyor. Ecdat yadigârlarına da bakabilir diye düşünüyoruz. Teklifin Meclis’ten geçeceğini umuyoruz” dedi.

    25 ŞEHZADE YAŞIYOR

    Osmanlı Hanedanı mensuplarından halen 77 kişinin hayatta olduğu biliniyor. 25 şehzade, 16 sultan, 23 sultanzade ve 13 de hanım sultan olmak üzere 77 kişi; Türkiye, Mısır, Ürdün, Lübnan, Suriye, ABD, İngiltere, Fransa, İsveç ve İspanya gibi dünyanın farklı ülkelerinde yaşamlarını sürdürüyor.

    Osmanlı Hanedanı’nın en yaşlı ve en kıdemli erkek üyesi olarak hanedan reisi unvanını taşıyan Şehzade Osman Bayezid Osmanoğlu, ABD New York’ta yaşıyor. 1924 doğumlu Osmanoğlu, sürgünde doğan ilk hanedan çocuğu. Babası Şehzade İbrahim Tevfik Efendi 1931′de Fransa’da sürgünde öldükten sonra annesi Hatice Sadiye ile birlikte ABD’ye taşınan Osmanoğlu, ABD Silahlı Kuvvetleri’nde subay olarak görev yaptı. New York’ta çalıştığı kütüphaneden emekli olan şehzade, 23 Eylül 2009′da Ertuğrul Osman Efendi’nin ölümünden sonra hanedan reisi unvanını aldı.

    VAKIF KURMAK İÇİN BİLE BİR ARAYA GELEMEDİLER

    2013′te Akşam gazetesine söyleşi veren Osmanlı şehzadelerinden biri Osman Selahaddin Osmanoğlu, hanedan mensuplarını bir çatı altında toplamak için vakıf kuracağını açıklamış ancak, kimsenin ilgi göstermediği için vakıf kuramadıklarını söylemişti.

    2010 yılında vakıf kuracağınızı ve Osmanlı Hanedanı’nı bir çatı altında toplayacağınızı açıklamıştınız. Ne oldu vakıf çalışmaları?

    Hanedan Ailesi, 1920’deki sürgün kararıyla dünyanın dört bir tarafına dağıldı. Üçüncü nesil birbirlerini görmeden, tanımadan yetişiyor. Aynı aileden insanlar, aynı dili konuşamıyorlar. 1974’te Türkiye’ye dönmemizin önündeki engeller kalkınca çok az kişi döndü. Bunları toparlamak istedim. İstedim ki Türkiye’ye gelmeleri için bir fırsat olsun. Özellikle küçükler lisanlarını, Türk örf adetlerini öğrensinler. Gençler burada iş yapsınlar istedim.

    Kaç kişi döndü?

    Şehzadeler arasında, amcam Harun Efendi ve iki oğlu Orhan ve Kayıhan ile onların sülalesi, bir de ben.

    Neden yurtdışında kalmayı tercih ediyorlar sizce?

    Orada doğup büyümüşler. Türkçeyi ya çok az biliyorlar ya da hiç bilmiyorlar.

    Kültürü, dili aktarmak sizin gibi bir aile için önemli değil mi?

    Çok önemli. Böyle olmasının önemli nedeni de Türkiye’ye gelemezsen Türk hanımlarla da evlenemiyorsun. Çocuklarımın anası İngiliz’di mesela. Sen işine gücüne gidince çocuklar anneyle kalıyor. Anne kendi dilini öğretiyor.

    Vakıf için başka sebepleriniz de var mı?

    Elbette… Babamın naaşını Mısır’dan Türkiye’ye getirdim. Mısır’da bürokrasiyle uğraştım. Burada padişah türbesine gömülmesi için Bakanlar Kurulu Kararı aldırdım. Param da vardı, bunu başarabildim. Ama böyle konularda yol yordam bilmeyen, bilse bile parası olmayan nice Hanedan üyesi var. Mesela bir aile reisimiz Nice’te Hıristiyan mezarlığında defnedildi. Bir sebep de ailemizden olduklarını öne sürerek ortaya çıkan, medyaya konuşan ve ailemizin imajına zarar veren insanlara engel olmaktı.

    Neden olmadı?

    Baktım ki böyle bir şey başlatsam başında bir tek ben olacağım. Ben de genç değilim. Son senelerimde böyle büyük bir sorumluluk almak istemiyorum. Ailede bu işle ilgilenebilecek 5-10 kişilik bir grup olsaydı, onların lideri olurdum ama kendi başıma bir şey yapmak istemiyorum.

    Hanedan Ailesi’nde vakıf kuracak 5-10 kişi yok mu yani?

    Var ama burada yaşamıyorlar, Türkçe bilmiyorlar. Gerektiğinde medyaya çıkacak, bir davete katılacak, ödül alacak ya da ödül vereceksin. Türkçe bilmeden olmaz.

    • Yorumlar 0
    • Facebook Yorumları 0
      UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
      Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
      Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Sosyal Manşet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : [email protected] | Haber Scripti: CM Bilişim