MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bazı gazetecilerle sohbetinde şu mesajları verdi:
BAKANLAR KURULU’NA ARA VERDİ, GÖRÜŞTÜ:
(Davutoğlu ile görevi bırakması öncesinde ve sonrasında bir görüşme yaptınız mı?) Hiçbir temasımız olmadı. Sadece bir kez terörün çok yoğunlaştığı bir ortamda kendilerini Çankaya Köşkü’nde ziyaret ettim. Ve terörle mücadelede alınabilecek olan kararlara MHP olarak destek vereceğimizi bildirdim. O gün Bakanlar Kurulu toplantısı vardı. Ara vererek bizimle görüşme yapmıştır... Son bir hafta içinde bu konu farklı yorumlarla kamuoyunda paylaşılmış, herkes farklı farklı şeyler söylemiştir. Kimileri başkanlık sistemine destek vereceğimiz, kimileri daha farklı şeyler söylediğimizi ifade ederek kamuoyunun zihnini bulandırmaya çalışmışlardır. MHP’nin bu konudaki ifadeleri çok açıktır. Terörle mücadelede bu azim ve kararlılığın arkasında duracaktır.
KOALİSYON DA BİR HÜKÜMET ŞEKLİ:
(Siz koalisyonu göze alıyor musunuz?) Şu an için AKP’nin 317 milletvekilliği ile sayısal çoğunluğu elinde tutan bir iktidarı bulunmaktadır. Bu iktidarın sürdüreceği bir terörle mücadeleye fiilen destek verdiğimizi ifade ediyoruz. Önümüzdeki günlerde nasıl gelişmeler olur onu şimdiden kestirmek mümkün değildir. Ama terörle mücadeleyi zafiyete düşürecek bir hal oluşursa o zaman hukuki yönden bütün talepleri karşılayabildiğimiz gibi MHP’nin üzerine düşenleri de yapmaya hazır olduğunu ifade ediyoruz. Bunun şekli şemalı bugünden şu olacaktır demek mümkün değildir. 317 milletvekili ile Meclis’te çoğunlukta bulunan bir partiye bir koalisyon ihtiyacı varmış gibi yaklaşmak da doğru değildir. Çünkü 276’nin üstünde bir milletvekili temsiliyle Meclis’te bulunan bir parti tek başına iktidar oluyor demektir. O zaman onların koalisyona ihtiyacı yoktur. Ama Türkiye terörle mücadelede siyasi iktidar olarak bir kaosa düşerse bazı hukuki tedbirler alınması gerekiyorsa MHP o hukuki tedbirlerin alınmasında da üzerine düşeni yapacaktır anlamındadır bu. Buna isteyen istediği isim koyabilir. Koalisyon da bir hükümet şeklidir. Geçmişte olmuştur 13 koalisyon hükümeti kurulmuştur bu memlekette.
BAŞKANLIĞIN ÖN ALIŞTIRMASI:
(Partili Cumhurbaşkanlığı) Partili Cumhurbaşkanlığı tabiri yanlış bir tabir. Eğer buna bir anlam yüklemek istiyorsanız, başkanlık sistemine geçiş sürecinde Erdoğan Bey’in başkan olması için bir ön alıştırmadır. Yoksa partili bir Cumhurbaşkanı olur mu? Türkiye’de 70’i aşkın parti var. 20’yi aşkını seçimlere katılma yeterliliğine sahip. Hali hazırda Meclis’te dört siyasi parti grup kurmuş. Birisinden partili Cumhurbaşkanı çıkarsa, o da AKP’den çıkarsa diğer partilerin Cumhurbaşkanı kim olacak? Partili cumhurbaşkanı dediğiniz takdirde 1071 rakamını da sulandırmış ve tehlikeye sokmuş olursunuz. 1071 Çankaya’ydı ama şimdi Beştepe’ye inince rakam biraz düşmüş olabilir.
5. PARTİ GÜÇLÜ İHTİMAL:
AKP’deki gelişmeleri takip ediyoruz, çünkü Türkiye’yi ilgilendiriyor. MHP, Meclis’te siyasi iktidarın herhangi bir olaylar zinciri içinde parti içinde bir kopma hali olursa bunlar parlamento dışına çıkmayacağına göre siyaseti parlamento içerisinde yapacaklardır demektir. Kendilerine bir sıfat verecektir. O sıfat bir partileşme süreciyse bu beşinci parti olur. Türkiye’deki parlamenter sistemde her ihtimal güçlüdür.
MHP TAVŞANI TANIMAZ:
(Tavşan parti iddiaları) MHP’nin kullandığı bir tabir değil. MHP bozkurttan başka bir şey bilmez.
NİYETİ OLAN BIYIK BIRAKSIN:
(Bıyık bırakma modasının Başbakanlık beklentisiyle bağdaştırılması) Siyasette bazı simgeler oluyor. Mesela lacivert ile siyah elbise giyenler muhtemelen milletvekili. Bir de bıyık ek olarak çıkmışsa bu başka makamın işareti olarak algılanıyorsa o zaman niyeti olan bıyık bırakabilir.
AKP’DEN HİÇ DESTEK GÖRMEDİK:
(Kurultay sürecinde Cumhurbaşkanı ve hükümet MHP’ye yardım ediyor iddiaları) Böyle bir yardımı hiç görmedik. Göreceğimizi de zannetmiyorum. Erdoğan veya AKP’nin bir yöneticisi MHP’yi zor sever gibi geliyor bana. Ama dün beraber olup sonra ayrı düşenler tekrar bir araya gelebilirlerse neyle izah edecekler?
CHP’YE DOKUNULMAZLIK MESAJI:
MHP dokunulmazlığın kaldırılması konusunda kararlıdır, terörle mücadele kapsamı içinde HDP’li milletvekillerinden başlamak gerektiği kanaatindeyim. Terörü desteklemeyi Meclis’te sürdüren bir anlayışı kabul etmek mümkün değildir. CHP’nin kendi bileceği iş, dokunulmazlıkların kaldırılması noktasında açık ifadeleri var. Hemen hemen bütün siyasi partilerin beyannamelerinde kaldırılmasına yönelik ifade bulunmaktadır. Bu talep toplumsal beklenti haline dönüşmüştür. Onun için hangi kapsam içinde kaldırılması gerekiyorsa Meclis üzerine düşeni yapmalıdır.
MÜTEVAZI OLSALARDI:
(Sümeyye Erdoğan’ın nikâhına eleştiriler) Düğün sahipleri neyi uygun gördülerse bu onların hakkıdır. Ama Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sosyal sorunları, terörü, her gün evlerimize gelen şehitlerin acılarını dikkate aldığımızda biraz daha mütevazı bir düğünle yuva kurmuş olsalardı toplum daha rahat olurdu. Yeni kurulan yuva üzerinde de lüzumsuz tartışmalara fırsat verilmezdi. Şimdi Türkiye bu düğünü tartışacaksa bu başkanlık sisteminin önüne geçtiği takdirde vay halimize.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.