Binali Yıldırım’ın yaptığı açıklamalarda üzerine basarak “partili cumhurbaşkanı” olasılığından bahsetmesi, AKP ve Saray’ın “başkanlık sistemi yerine, partili cumhurbaşkanı” olasılığına ağırlık vereceği yorumlarına neden oldu.
Yıldırım, Milliyet gazetesinde yer alan açıklamalarında, AKP’nin önce “başkanlık sistemini” içeren yeni Anayasa olasılığını deneyeceği, buna Meclis ve referandumda yeterli destek olmazsa, “partili cumhurbaşkanı” planının devreye sokulacağının işaretini verdi. Yıldırım’ın ” İstatistiklerde partili cumhurbaşkanlığa destek 50’lerin çok üzerinde. Başkanlık sistemine ise destek artıyor ama partili cumhurbaşkanlığı kadar değil” sözleri ise, Saray’a giden kamuoyu araştırmalarında başkanlık sistemine desteğin yüzde 50′yi geçmediği olarak yorumlandı.
Siyaset kulislerinde, partinin TBMM’deki tüm vekillerinin “başkanlık sistemine sıcak bakmadıklarını”, bu nedenle AKP’nin başkanlığı içeren yeni Anayasa teklifinin Meclis’ten geçme ihtimalinin “çok az olduğu” yorumları yapılıyor. AKP’nin TBMM’de 317 milletvekili var. Ancak AKP’li Meclis Başkanı oy kullanamadığından bu sayı 316′ya düşüyor. AKP’nin yeni Anayasa teklifinin geçmesi için 367, referanduma gitmesi için ise 330 vekilin oyuna ihtiyaç var. Yıldırım’ın “partili cumhurbaşkanı” ihtimalini gündeme getirmesi, başka partilerden vekillerden destek alınsa bile, AKP’nin içinden gelecek firelerle 330′un bile bulunmama ihtimalinin yüksek olmasına bağlandı. Ulaştırma Bakanı’nın yaptığı açıklamalarla, “partili cumhurbaşkanı” için kamuoyunu hazırlama görevini üstlendiği kulislerde konuşuluyor.
Zeynep GÜRCANLI / ANKARA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.